top of page
fb_nicolas.jpg

Benjamin Britten:
Saint Nicholas

4 december kl 16 i Storkyrkan

Benjamin_Britten_1-3569885569.jpg

Finns jultomten? Vem är han egentligen? Saint Nicolas är en fascinerande berättelse om barnens och sjöfararnas skyddshelgon. Passa på att lära känna biskopen och helgonet Nicolas genom detta verk som rymmer stor variation, många olika stämmor och inte minst en gripande historia. Till exempel får vi höra hur Nicolas räddar tre mördade och nedsaltade(!) pojkar tillbaka till livet.

Benjamin Britten komponerade Saint Nicolas till Lancing Colleges 100-års jubileum 1948. Britten inspirerades alltid av att skriva för speciella artister eller tillfällen och titelrollen sjöngs här av hans livskamrat Peter Pears. Verket byggs upp av en slags dialog mellan förr och nu. Den åldrande biskop Nicolas tänker tillbaka på sitt liv i Guds och kyrkans tjänst, och kören i sin tur berättar legender från flera århundraden om helgonet Saint Nicolas. Även publiken dras in i historien vid ett par tillfällen där alla som vill får stämma in i två mäktiga koraler.

Varje år firas Nicolasdagen den 6 december runt om i världen, och redan på medeltiden fick barnen särskilda Nikolausgåvor på hans dag. Denna tradition lever kvar i bland annat stark i sjöfararnationerna England, Nederländerna och Tyskland. Många kyrkor invigdes under medeltiden till Nicolaus ära, och så även Storkyrkan som även bär namnet S:t Nicolai kyrka.

Michael Bell tenor (S:t Nikolaus)
Stockholms domkyrkokör
Klass från Adolf Fredriks musikklasser
Storkyrkans flickkör
Orkester ur Kungl. Hovkapellet
Johan Hammarström dirigent

Åldersgräns: 6 år
Biljettpris: 90, 155, 210, 275 kr

Köp biljetter här

bottom of page