top of page

Dirigent
Johan Hammarström

johan 1.jpg

Johan Hammarström verkar som organist och dirigent i Storkyrkan i Stockholm där han leder Stockholms domkyrkokör och frekvent framträder i domkyrkoförsamlingens omfattande konsertliv i Storkyrkan, S:t Jacobs och S:ta Clara kyrkor. Han tillträdde sin tjänst hösten 2021.

Dessförinnan verkade Hammarström under 18 år som kyrkomusiker i Västerås domkyrka.
Från 2014 som domkyrkoorganist och ansvarig för domkyrkans musikverksamhet. Som dirigent för Västerås domkyrkas motettkör har han framfört ett flertal av de större sakrala oratorieverken med kör och orkester såväl som a capellarepertoar.

Vid sidan av församlingsarbetet bedriver han en aktiv verksamhet som organist, ackompanjatör och dirigent. Han har som orgelsolist spelat bl a i King’s College Chapel (Cambridge), Nidarosdomen i den internationella konsertserien på den ny-restaurerade Steinmeyerorgeln (Trondheim), S:t Paul’s Cathedral (London), Aarhus domkirke, S:t Albans Cathedral och på Konserthuset i Stockholm.

På listan över kommande orgelkonserter står bl a flertal konserter i England, Tyskland samt i Notre-Dame de Paris. 

 

Under 2006–2008 dirigerade han Svenska kyrkans nationella ungdomskör, med vilka han uruppförde Thomas Jennefelts Av någon sedd. Mellan åren 2009–2012 undervisade han även i kördirigering vid Musikhögskolan i Örebro. Numera är han knuten till Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola, där han undervisar i orgel.

 

Johan Hammarström utexaminerades 2002 från kyrkomusikerprogrammet vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Bland lärarna kan nämnas professor Torvald Torén och Erik Boström i solistiskt orgelspel, professorerna Stefan Parkman och Anders Eby i kördirigering samt Per Andersberg i orkester-dirigering. Efter kyrkomusikerutbildningen antogs han till solistklassen i orgel, där han studerat för Erik Boström. Hammarström har deltagit i ett flertal masterclasses i orgel för Hans Fagius, Olivier Latry, Susanne Landale och David Sanger samt kördirigering för Stephen Cleobury, Michael Gläser och Denis Rouger.

bottom of page