W. A. Mozart:
Requiem
24 november 2021 kl 15 och 17

Mozarts Requiem är inte bara ett av musikhistoriens mest älskade verk. Det är också omgivet av de bästa och mest spännande myterna.

fb_mozart.jpg

Ett av musikhistoriens mest mytomspunna verk är Wolfgang Amadeus Mozarts Requiem. Det komponerades precis i slutskedet av Mozarts liv har inspirerat till fantasifulla historier som t ex i filmen Amadeus. Requiem beställdes av greve von Walsegg till minne av hans avlidna hustru. Den mycket excentriske greven var amatörmusiker och beställde regelbundet verk av tonsättare för att senare låta verken framstå som om de vore komponerade av honom själv. Mozart efterlämnade vid sin död några färdigställda satser samt skisser till delar av verket. Hans elev Süssmayr slutförde verket, och det är denna version som framförs i kvällens konsert.

Som inledning till dagens konsert framförs Mozarts ungdomsverk Exsultate, jubilate, från början komponerad för kastratsångaren Venanzio Rauzzini. I kvällens framförande är dock kastraten utbytt mot en av våra främsta operasångerskor, Elin Rombo.

Repertoar
Wolfgang Amadeus Mozart Exsulate, jubilate KV 165
Wolfgang Amadeus Mozart Ave verum corpus KV 616
Wolfgang Amadeus Mozart Requiem KV 626

 

Elin Rombo sopran
Anna Zander alt
Carl Unander-Scharin tenor
David Wijkman bas
Stockholms domkyrkokör
Rebaroque
Maria Lindal konsertmästare
Johan Hammarström dirigent

Köp biljetter här