Musik från brassets storhetstid på 1960-talet – just sådan som Majken Johansson lyssnade till – och nutida svensk kyrkomusik. Av kompositörerna Lars-Erik Larsson, John Rutter och Michael Waldenby.

I ett arktiskt rike

23 februari 2020 kl 16.00
Storkyrkan, Stockholm

arktiskt_rike_fb.jpg

Majken Johansson (1930-1993) skapade under sitt liv en poesi som är minst lika turbulent och omskakande som hennes livsöde kom att bli. Hon började som ultramodernist i den lundensiska universitetsvärlden och vann snart rykte som en av våra absolut främsta poeter. Titlarna på hennes dikter är fantasieggande och påfallande ofta vinterrelaterade, som i Oxveckorna, en av de dikter som ingår i Michael Waldenbys svit.

 

Hon skriver där om den typiskt slaskiga, stockholmska februaridagarna: »De drabbar bara oss nordbor. Man bara hatar klimatet, med sitt hetaste klimathat.« För att göra Majken Johanssons ibland aforistiskt formulerade visioner rättvisa fordras en kraftfull och ovanlig instrumentkombination: brassband och hög sopran. Maja Frydéns bäriga och ljusa röst svävar i den här musiken över brassets dunkla och färgrika klanger. Ett riktigt brassband, som Templets musikkår, består av 28 musiker på olika bleckblåsinstrument och därtill slagverk.

Musik från brassets storhetstid på 1960-talet – just sådan som Majken Johansson lyssnade till – och nutida svensk kyrkomusik tolkad av Stockholms domkyrkokör under ledning av Joakim Andersson gör denna modernistiska konsert fullständig.
Musik av Lars-Erik Larsson, John Rutter och Michael Waldenby.

Maja Frydén, sopran
Templets musikkår
Fredrik Råström, dirigent
Stockholms domkyrkokör
Joakim Andersson, dirigent

Biljettpris: 80, 140, 180, 250 kr
Åldergräns: 6 år

Köp biljetter här